Fortsätt till huvudinnehåll

Färskost


Färskost är så gott och väldigt lätt att göra själv. Sen kan den smaksätta efter önskemål. Just denna gjorde jag naturell. 
En burk innehåller 59g kolhydrater.


1 liter filmjölk
3 dl creme fraiche 

1. Värm filmjölk och gräddfil långsamt till strax över 50 grader. Rör hela tiden. 
2. Lägg en tunn handduk i ett durkslag i en stor gryta eller skål. 
3. Häll filblandningen i handduken och låt den stå kallt och rinna av I minst 12 timmar. 
4. Ta fram färskosten och lägg över i en glasburk och förvara i kylen. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläsksvålar

Svål från fläsk Salt  1. Skär skålen i bitar. Ca 1x4 cm. Lägg den i en kastrull. 2. Salta och värm svålarna på svag värme. Tanken är att fettet ska smälta och att svålen ska friteras i sitt eget fett.  Fettet ska vara ca 140 grader.  3. När svålarna börjar poffa som popcorn är det dags att dra upp värmen. Nu ska värmen upp till 180 grader i ca 1 minut. 4. Stjälp upp på en talrik och låt svalna något innan du smaskat i dig dem. 

Nötkräm

En burk innehåller 21g kolhydrater. 200 g hasselnötter  3 msk sötströ 2 msk kakao 2 msk grädde  1 msk olja  1. Rosta nötterna i ugnen på 225 grader i ca 7 minuter. Vakta noga så de inte bränns.  2. Låt nötterna svalna och lägg de sedan I en påse och gnugga så att skalen lossnar.  3. Lägg nötterna i ett durkslag och skaka så att skalen ramlar ur. 4. Häll nötterna i en matberedare och mixa till ett smör.  5. Häll I övriga ingredienser och mixa lite till. 

Kardemumma-skorpor

Ca 2g kolhydrater per skorpa. 75 g rumsvarmt smör  2 dl sötströ 3 ägg  7 dl mandelmjöl  1/2 tsk vaniljpulver  1 tsk kardemumma  2 tsk bakpulver  1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Vispa smör och sötning. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. 4. Forma bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper.  5. Grädda långt ner i ugnen ca 15 minuter.  6. Ta ut skorporna. Dra ner värmen på ugnen till 125 grader.  7. Dela skorporn försiktigt och lägg de med snittytan upp.  8. Sätt in I ugnen igen och låt stå ca 30 minuter.  9. Ta ut och låt svalna helt innan de läggs i burk.