Fortsätt till huvudinnehåll

Nässelsoppa


Jag älskar att kunna använda saker från trädgården i matlagning. Nu på våren är här gott om nässlor så jag och sonen var ute och plockade lite till en soppa. Vi serverade den med kokt ägg. Knaperstekt bacon och fröknäcke med smör. 

Portioner: 4
kolhydrater per portion: 4g

2 liter nässlor 
8 dl vatten 
2 tärningar hönsbuljong 
3 dl grädde 
Salt och peppar 
Kokta ägg 
Stekt bacon 

1. Skölj nässlorna noga. 
2. Koka upp vatten, buljongtärningar och nässlor. Låt koka 5-6 minuter. 
3. Mixa soppan slät och häll tillbaka i grytan. 
4. Tillsätt grädde och koka upp under omrörning. Låt koka några minuter. 
5. Smaka av med salt och peppar. 
6. Servera med kokta ägg och knaperstekt bacon. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläsksvålar

Svål från fläsk Salt  1. Skär skålen i bitar. Ca 1x4 cm. Lägg den i en kastrull. 2. Salta och värm svålarna på svag värme. Tanken är att fettet ska smälta och att svålen ska friteras i sitt eget fett.  Fettet ska vara ca 140 grader.  3. När svålarna börjar poffa som popcorn är det dags att dra upp värmen. Nu ska värmen upp till 180 grader i ca 1 minut. 4. Stjälp upp på en talrik och låt svalna något innan du smaskat i dig dem. 

Nötkräm

En burk innehåller 21g kolhydrater. 200 g hasselnötter  3 msk sötströ 2 msk kakao 2 msk grädde  1 msk olja  1. Rosta nötterna i ugnen på 225 grader i ca 7 minuter. Vakta noga så de inte bränns.  2. Låt nötterna svalna och lägg de sedan I en påse och gnugga så att skalen lossnar.  3. Lägg nötterna i ett durkslag och skaka så att skalen ramlar ur. 4. Häll nötterna i en matberedare och mixa till ett smör.  5. Häll I övriga ingredienser och mixa lite till. 

Kardemumma-skorpor

Ca 2g kolhydrater per skorpa. 75 g rumsvarmt smör  2 dl sötströ 3 ägg  7 dl mandelmjöl  1/2 tsk vaniljpulver  1 tsk kardemumma  2 tsk bakpulver  1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Vispa smör och sötning. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. 4. Forma bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper.  5. Grädda långt ner i ugnen ca 15 minuter.  6. Ta ut skorporna. Dra ner värmen på ugnen till 125 grader.  7. Dela skorporn försiktigt och lägg de med snittytan upp.  8. Sätt in I ugnen igen och låt stå ca 30 minuter.  9. Ta ut och låt svalna helt innan de läggs i burk.