Fortsätt till huvudinnehåll

Nässelfrallor

Dessa frallor med nässelfrön blev en hitt till nässelsoppan. 

Portioner: 8
Kolhydrater per portion: 2g

1 1/2 msk fiberhusk
1 msk nässelfrön 
1 tak salt
2 tsk bakpulver 
1 1/2 dl mandelmjöl 
1 1/2 dl pofiber 
2 ägg 
50 g smör 
2 dl smetana 

Ägg till pensling och vallmofrön att strö över

1. Sätt ugnen på 200 grader. 
2. Blanda de torra ingredienserna.
3. Smält smöret och låt de svalna något. 
4. Vista äggen fluffiga i 3-4 minuter. Vispa sedan ner smetana och de smälta smöret. 
5. Vispa ner de torra ingredienserna I äggsmeten och låt vila 5-10 munter. 
6. Blöt händerna och forma degen till 8 bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper.
7. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite nässelfrön och vallmofrön. 
8. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fläsksvålar

Svål från fläsk Salt  1. Skär skålen i bitar. Ca 1x4 cm. Lägg den i en kastrull. 2. Salta och värm svålarna på svag värme. Tanken är att fettet ska smälta och att svålen ska friteras i sitt eget fett.  Fettet ska vara ca 140 grader.  3. När svålarna börjar poffa som popcorn är det dags att dra upp värmen. Nu ska värmen upp till 180 grader i ca 1 minut. 4. Stjälp upp på en talrik och låt svalna något innan du smaskat i dig dem. 

Nötkräm

En burk innehåller 21g kolhydrater. 200 g hasselnötter  3 msk sötströ 2 msk kakao 2 msk grädde  1 msk olja  1. Rosta nötterna i ugnen på 225 grader i ca 7 minuter. Vakta noga så de inte bränns.  2. Låt nötterna svalna och lägg de sedan I en påse och gnugga så att skalen lossnar.  3. Lägg nötterna i ett durkslag och skaka så att skalen ramlar ur. 4. Häll nötterna i en matberedare och mixa till ett smör.  5. Häll I övriga ingredienser och mixa lite till. 

Kardemumma-skorpor

Ca 2g kolhydrater per skorpa. 75 g rumsvarmt smör  2 dl sötströ 3 ägg  7 dl mandelmjöl  1/2 tsk vaniljpulver  1 tsk kardemumma  2 tsk bakpulver  1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Vispa smör och sötning. Tillsätt ett ägg i taget under vispning.  3. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. 4. Forma bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper.  5. Grädda långt ner i ugnen ca 15 minuter.  6. Ta ut skorporna. Dra ner värmen på ugnen till 125 grader.  7. Dela skorporn försiktigt och lägg de med snittytan upp.  8. Sätt in I ugnen igen och låt stå ca 30 minuter.  9. Ta ut och låt svalna helt innan de läggs i burk.